Sałatka z czerwonych buraczków

Uwaga, otwiera nowe okno. PDFDrukujEmail

Ocena użytkowników: / 1
SłabyŚwietny 
Składniki:
  • 3 kg buraków
  • 1 kg cebuli

Zalewa:

  • 0,3 - 0,5 l octu 10%
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 10 sztuk goździków
  • 4-5 liści laurowych
  • 1 l wody

Wykonanie:

Buraki umyć i ugotować. Kiedy już widelec będzie łatwo wchodził, odlać wodę i wystudzić, a następnie obrać za skórki i zetrzeć na dużych oczkach. Z wody, octu i pozostałych przypraw przygotować zalewę. Do gotującej się zalewy wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i gotować 7 minut. Odstawić na chwilę. Buraki wymieszać z zalewą i przełożyć do słoików. Zakręcić słoiki i pasteryzować. Włożyć do garnka z letnią wodą i zagotować. Od momentu zawrzenia gotować 15 minut i wyłączyć zostawiając słoiki do wystygnięcia. Weki odwracamy do góry.