„Pawie oczka”


Składniki:

– 1,5 szklanki cukru;
– 1,5 kostki „Kasi” lub masła roślinnego;
– ¾ szklanki wody;
– 4 łyżki kakao;
– 25 dkg biszkoptów;
– 1 słoik marmolady;
– 7 jaj;
– 3 szklanki maki pszennej;
– 3 łyżeczki proszku;

Wykonanie:

Cukier, margarynę, wodę i kakao – zagotować i gotować 5 minut.
Ugotowana masę wystudzić, dodać 7 żółtek i utrzeć.
Następnie dodając 2,5 szklanki maki pszennej zmieszanej z proszkiem do pieczenia, ucierać.
Na koniec dodać ubita na sztywno pianę i wymieszać.
Połowę tego ciasta wylać na blaszkę.
Na to poukładać biszkopty (zlepione marmoladą – jeden do drugim).
Położyć na „płask” te biszkopty.
Na to wyłożyć druga część ciasta i piec.
Po upieczeniu i wystygnięciu polukrować lub polać polewą.