Składniki na ciasto:
– 3 jaja;
– 3 łyżki cukru;
– 3 łyżki mąki;
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia;
Składniki na masę bananową:
– 1 i ½ kostki masła;
– 3 jaja;
– 1 szklanka cukru pudru;
– 1 kg bananów;
– 1 galaretka bananowa – ewentualnie cytrynowa;
– 1 galaretka wiśniowa;
– 1 galaretka pomarańczowa;
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka, make, proszek – tak jak na biszkopt.
Wylewamy na dużą tortownicę posmarowaną tłuszczem i oproszoną bułka tartą.
Pieczemy na złoty kolor – do chwili gdy ciasto nie zacznie „odchodzić” od brzegów blaszki.
Ciasto pozostawiamy do wystygnięcia.
Galaretkę bananową i wiśniową rozpuszczamy każdą osobno w jednej szklance wrzącej wody, a galaretkę pomarańczowa rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzącej wody.
Masło ucieramy na pulchna masę następnie dodajemy cukier i żółtka – ucieramy.
Jednego banana zostawiamy do dekoracji.
Natomiast pozostałe należy drobno pokroić i dodać do masy – utrzeć na gładko.
Tą masę można robić w malakserze – mamy wtedy pewność że banany są dobrze rozdrobnione.
Tężejącą galaretkę bananową wlewamy do masy, dokładnie ubijamy całość mikserem.
Trzy białka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy 3 łyżki cukru, a na koniec ubijania dodajemy tężejącą galaretkę wiśniową – dodajemy cienkim strumieniem, ciągle ubijając.
Masę bananową wykładamy na biszkopt upieczony tortownicy.
Gdy masa zastygnie wykładamy masę z białek.
Układamy banany pokrojone w plastry – do dekoracji i zalewamy galaretką pomarańczową.
Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Przepis jest na dużą tortownicę. !!!