Biszkopt:
6 jaj,
1 szklanka cukru,
1 i 1/3 szklanki mąki,
1 szklanka oleju,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sodki,
Wykonać tak jak biszkopt.
Krem wiśniowy – składniki:
2 opakowanie galaretki wiśniowej
2 opakowanie budyniu wiśniowego bez cukru, ewentualnie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
60 dkg drylowanych wiśni (świeżych), ale mogą być też z kompotu
4 szkl. kompotu wiśniowego
4 jaja
1 szkl. cukru pudru
2 kostka margaryny lub masła (najlepiej Kasia)
Polewa:
2 łyżki masła stopić i zagotować z 4 łyżkami cukru,
3 łyżkami kakao i 4 łyżkami słodkiej śmietany.
Dodatkowo:
wiórka kokosowe lub kolorowa posypka do ciasta.
Wykonanie:
Z podanych składników upiec biszkopt.
Połowę kompotu zagotować i rozpuścić galaretkę, w drugiej połowie kompotu rozprowadzić budyń. Budyń wlać do kompotu z galaretką i to zagotować na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia, tylko żeby nie był za zimny.
Należy pamiętać, że galaretka będzie tężeć i jeśli przy ucieraniu budyniu z margaryna dodamy zbyt zimny to w masie mogą powstać grudki.
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, a następnie dodajemy po trochu masy wiśniowej ciągle miksując na wysokich obrotach. Na koniec ucierania dodajemy drylowane wiśnie i białka ubite na sztywna pianę delikatnie mieszając drewniana łyżką na jednolitą masę.
Upieczony wcześniej biszkopt przecinamy na 2 części:
na spodnie ciasto wykładamy krem i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Na wierzch wylewamy polewę i dekorujemy wiórkami kokosowymi lub posypką.
Przepis jest na dużą blachę!