Składniki:
- 1 kg grzybów
(do marynowania nadają się borowiki, podgrzybki, maślaki, gąski, opieńki, koźlaki i kurki) - 30 g soli
- 1 cebula
- 1 łyżka cukru
- 250 ml octu 10%
- 3 liście laurowe
- ok. 15 ziaren ziela angielskiego
- ok. 15 ziaren pieprzu
Sposób przyrządzenia:
- Grzyby umyć, trzonki oskrobać i przyciąć. Większe grzyby przed zamarynowaniem trzeba pokroić na połówki lub ćwiartki.
- Cebulę obrać, opłukać, pokroić w plastry.
- Zagotować 1 litr wody z 20g soli, wrzucić grzyby oraz cebulę. Gotować ok. 20 minut. Grzyby odcedzić i ostudzić.
- Zagotować 300 ml wody z dodatkiem octu, liści laurowych, zielem angielskim, pieprzu, oraz 10 g soli i cukru.
- Marynatę ostudzić. Grzyby rozłożyć do słoików i zalać marynatą. Słoiki zamknąć i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.