Marynowane grzybki

 

marynowane grzybkiSkładniki:

  • 1 kg grzybów
    (do marynowania nadają się borowiki, podgrzybki, maślaki, gąski, opieńki, koźlaki i kurki
    )
  • 30 g soli
  • 1 cebula
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml octu 10%
  • 3 liście laurowe
  • ok. 15 ziaren ziela angielskiego
  • ok. 15 ziaren pieprzu

Sposób przyrządzenia:

  1. Grzyby umyć, trzonki oskrobać i przyciąć. Większe grzyby przed zamarynowaniem trzeba pokroić na połówki lub ćwiartki.
  2. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w plastry.
  3. Zagotować 1 litr wody z 20g soli, wrzucić grzyby oraz cebulę. Gotować ok. 20 minut. Grzyby odcedzić i ostudzić.
  4. Zagotować 300 ml wody z dodatkiem octu, liści laurowych, zielem angielskim, pieprzu, oraz 10 g soli i cukru.
  5. Marynatę ostudzić. Grzyby rozłożyć do słoików i zalać marynatą. Słoiki zamknąć i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.