„Śmieciarz”


Składniki:

– upieczony biszkopt z 5 jaj;
– 1 kostka masła;
– 1 szklanka cukru pudru;
– 3 żółtka;
– 1 galaretka – np. „zielona”;
– ½ szklanki śmietany;
– bakalie (rodzynki, orzechy);
– owoce (truskawki, wiśnie);
– 1 galaretka – np. „czerwona” (rozpuszczona w 1 szklance gorącej wody – do wylania na wierzch ciasta);
– wódka;

Wykonanie:

Bakalie i owoce skropić wódką.
Można wcześniej zalać wódką a potem po 2 godzinach odlać nadmiar alkoholu i osaczyć bakalie i owoce.
Galaretkę „zielona” rozpuścić w niecałej szklance wody.
Masło utrzeć z cukrem.
Dodawać po 1 żółtku, następnie zimną galaretkę oraz śmietanę, bakalie i owoce.
Wszystkie składniki razem wymieszać, wylać na zimny biszkopt.
Na wierzch polać tężejącą „czerwona” galaretką (ta rozpuszczoną w 1 szklance wody).

Przepis jest na dużą blachę !