Oponki – z drożdżami

oponki z drozdzami


Składniki:

– 6 dkg drożdży;
– ½ kg sera białego – twarogu;
– 1 szklanka śmietany lub mleka;
– 4 żółtka;
– szczypta soli;
– mąki ile się wgniecie – musi starczyć do podsypania przy rozwałkowaniu ciasta.

– tłuszcz lub olej do smażenia;
– cukier puder do posypania;

Wykonanie:

Wszystkie składniki razem zagniatamy,przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto już wyrośnie to rozwałkowujemy je na stolnicy.
Wykrawamy szklanką duże kółka, a następnie małe kółeczka w środku np. małym kieliszkiem – powstają tzw. „oponki”.
Smażymy w głębokim tłuszczu po obu stronach.
Wykładamy na ręcznik papierowy aby obsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Po ostygnięciu oprószamy cukrem pudrem.