Ciasto bananowe

 

 

Biszkopt:

– 1 szklanka mąki tortowej;
– 14 łyżek cukru;
– 9 łyżek mąki ziemniaczanej;
– 4 jaja;
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

Jajka ubić z cukrem na jednolita masę.
Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Ciasto wlać na blaszkę o wymiarach 24 na 39 cm.
Piec przez 30 minut.

Masa bananowa:

– 1500 g bananów;
– 1 i 1/5 szklanki cukru pudru;
– 250 g margaryny;
– 3 żółtka, białko zostawiamy przyda się do galaretki;
– 3 opakowania galaretki – żółtej;

Żółtą galaretkę rozpuścić w 600 ml gorącej wody.
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na jednolita masę.
Dodawać po łyżce zmiksowane banany.
Dodać połowę tężejącej żółtej galaretki.

Ponadto:

– 3 opakowania czerwonej galaretki;
– 6 łyżek cukru pudru;
– 3 białka, które pozostały z masy bananowej;
oraz
– 2 serki homogenizowane rozprowadzone z 1 galaretka zieloną (rozpuszczona w 1 szklance wody);

Ciasto bananowe:

1) upiec biszkopt wg przepisu;
2) na ostudzony biszkopt wyłożyć masę bananową;
3) wstawić do lodówki;
4) 3 białka ubić na sztywno z cukrem, wlać druga połowę żółtej galaretki i połączyć, wyłożyć na masę bananowa;
5) 2 serki homogenizowane rozprowadzić mikserem z tężejącą zieloną galaretką i wylać na masę z białek;
6) czerwona galaretkę rozpuścić w 600 ml wody;
7) Gdy masa zastygnie wylać tężejąca czerwona galaretkę;
8) wstawić do lodówki.

Przepis jest na blaszkę o wymiarach 24 na 39 cm !!!