Składniki – ciasto:
2 1/2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru
1 kostka margaryny
4 żółtka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 1/2 łyżki kwaśnej śmietany
Żółtka, cukier, cukier waniliowy i śmietanę dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, proszek i margarynę, zagnieść ciasto.
Masa budyniowa:
4 szkl. soku jabłkowego
4 op. budyniu śmietankowego
Na soku ugotować budyń.
Masa śmietanowa:
500 g śmietany 30%
1 op. usztywniacza(chodzi o śmietan-fix)
4 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki żelatyny
Śmietanę ubić. Dodać cukier, usztywniacz i żelatynę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody.
1,5 kg jabłek
tłuszcz
bułka tarta do blachy
Owoce obrać i pokroić na połówki. Blachę posmarować tłuszczem, obsypać bułką i wyłożyć ciasto. Ułożyć pokrojone jabłka i zalać gorącym budyniem. Piec 45 min. w 180 stopniach. Masę śmietankową rozsmarować na cieście (najlepiej jak ciasto wystygnie).