Makowiec z kremem

Składniki – ciasto:
2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. cukru
1 kostka margaryny
1 jajko
1 żółtko
1 cukier waniliowy
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka proszku do pieczenia
sól

Wszystkie składniki sypkie wymieszać. Posiekać nożem z miękką margaryną. Dodać jajko, żółtko i śmietanę, zarobić rękoma.

Masa makowa:
1 jajko
puszka maku
Do masy dodać żółtko i ubitą pianę z białka, wymieszać.

Masa budyniowa:
3 szkl. mleka
1 kostka margaryny
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
tłuszcz do wysmarowania blaszki

2 1/2 szkl. mleka zagotować z cukrem i margaryną. W pozostałym mleku rozpuścić mąkę. Wlać do mleka. Gotować do zgęstnienia

Ciasto wyłożyć do natłuszczonej foremki. Masę makową wyłożyć na ciasto. Piec 45 min w temp. 180 stopni. Gorącą masę budyniową wyłożyć na upieczone ciasto.