Chrust I (smażony na smalcu)

 

chrust I

 

Składniki:

– 6 żółtek;
– 2 szklanki maki;
– 1 szklanka kwaśnej śmietany;
– 1 łyżka masła;
– 1 łyżką otartej skórki cytryny;
– 1 łyżeczka cukru;
– 1 kieliszek spirytusu;
– 60 dkg smalcu – do smażenia;
– 15 dkg cukru pudru – do posypania;

Wykonanie:

Z żółtek, maki, śmietany, cukru i otartej skórki cytryny zagniatamy pulchne ciasto.
Cieniutko rozwałkowujemy, wycinamy radełkiem lub nożem długie prostokąty, każdy przecinamy wzdłuż i przewijamy – tak jak na faworki.
Smazymy na złoty kolor we wrzącym smalcu, do którego dodajemy spirytus.
Wyjmujemy na bibułę lub ręcznik papierowy, osaczamy, studzimy i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.