Faworki I (pieczone na smalcu)

 

faworki I

Składniki:

– 30 dag maki;
– 4 żółtka;
– 2 łyżki śmietany;
– 5 dag cukru pudru;
– 1 łyżka spirytusu;
– 60 dag tłuszczu do smażenia – smalec;
– cukier puder do posypania;

Wykonanie:

Mąkę przesiać przez sito, dodać żółtka, cukier puder, śmietana, spirytus i zagniatamy ciasto, jak na pierogi.
Dokładnie wyrobić i wybić wałkiem, by się napowietrzyło.
Odłożyć na godzinę do lodówki, a następnie cienko rozwałkować i pokroić radełkiem na paski długości ok. 10 cm i szerokości ok. 3 – 4 cm.
Naciąć w wzdłuż przez środek, przez powstały otwór przełożyć jeden koniec i przeciągnąć.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor.
Po usmażeniu faworki ułożyć dla odsączenia na papierowy ręcznik, następnie przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem.