Składniki:
– 25 dag maki;
– 4 dag cukru pudru;
– 1 łyżka kopiasta tłuszczu;
– 2 jajka;
– 1 łyżka octu;
– 10 dag śmietany;
– szczypta soli;
– ½ kg smalcu do smażenia;
– 12 dag cukru pudru;
– oraz cukier puder do posypania;
– 1 opakowanie cukru waniliowego;
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz, cukier puder, jaja, sól, ocet, po czym wszystko dobrze zagnieść i wyrobić.
Ciasto powinno być twarde jak na makaron.
Następnie wynieść ciasto do zimnego miejsca na 1 godzinę i przykryć ściereczka, aby nie obeschło.
Smalec rozgrzać w garnku.
Cisto cienko rozwałkować, nie podsypując już mąki.
Wykrawać radełkiem lub nożem paski i formować faworki (każdy pasek przeciąć pośrodku i przełożyć jeden koniec paska przez przecięcie – tak jak faworki).
Wrzucać je do gorącego tłuszczu i smażyć na złoty kolor z obu stron. Do tłuszczu wkładać od czasu do czasu plasterek surowego ziemniaka.
Wyjmować chrust widelcem, osączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.