Ciasteczka „Piwoszki”

 

Składniki:

– ½ szklanki piwa (schłodzone);
– 2 szklanki mąki;
– 1 kostka margaryny (starta na tarce o dużych oczkach);
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
– owoce – dowolne wg uznania;
– cukier puder do posypania;

Wykonanie:

Wszystkie produkty razem zagnieść.
Włożyć do lodówki.
Do rozwałkowania wyjmować po kawałku z lodówki.
Ciasto rozwałkować, kroić na kwadraty.
Na środku kwadratu ułożyć owoc, zawinąć na róg, troszkę zlepić.
Piec na złoty kolor.
Po upieczeniu i wystygnięciu posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier.

LUKIER:

2 białka;
20 dkg cukru pudru;
Białka utrzeć z cukrem aby cukier dobrze się roztarł i był białą lejącą się masą.