Ciasto:
6 jajek,
1 szklanka suchego maku,
225 g wiórków kokosowych,
sok wyciśnięty z 1-2 cytryn wymieszany z wodą,
paczka okrągłych biszkoptów,
pół szklanki cukru.
Masa:
1 budyń śmietankowy,
2 szklanki mleka,
1 margaryna,
pół szklanki cukru.
Polewa:
7 łyżek wody,
7 czubatych łyżeczek cukru,
5 dag masła (ćwierć kostki),
2 łyżki kakao.
Do dekoracji:
kilka migdałów lub orzechów.
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić z cukrem.
Dodać żółtka, suchy mak i wiórki kokosowe.
Całość włożyć do formy i piec w rozgrzanym piekarniku, ok. 20 minut.
Gdy ciasto lekko przestygnie, nasączyć go sokiem z 1 cytryny, wymieszanym z wodą (proporcje według uznania, można dodać trochę alkoholu).
Budyń rozpuścić w 3/4 szklanki zimnego mleka, a resztę mleka zagotować, wsypać rozpuszczony budyń i energicznie mieszać (zgodna z przepisem na opakowaniu).
Margarynę utrzeć z cukrem na „puch”.
Do masy powoli dodawać budyń i ucierać mikserem.
Na całą powierzchnię upieczonego i wystudzonego ciasta nałożyć masę budyniową, a na wierzch biszkopty skropione sokiem z cytryny zmieszanym z wodą (może być tez z dodatkiem alkoholu).
Na małym ogniu zmieszaj składniki i przygotuj polewę czekoladową.
Polej na biszkopty.
Ciasto udekoruj migdałami bez skórki lub orzechami.
Ciasto wstaw do lodówki na godzinę.
Do przygotowania tego ciasta możesz użyć mniej cukru.
Przepis jest na dużą blachę!