Krem wiśniowy I

 

Składniki:

1 opakowanie galaretki wiśniowej
1 opakowanie budyniu wiśniowego bez cukru, ewentualnie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
50 dkg drylowanych wiśni (świeżych), ale mogą być też z kompotu
2 szkl. kompotu wiśniowego
2 jajka
1/2 szkl. cukru pudru
1 kostka margaryny lub masła (najlepiej Kasia)

Wykonanie:

Połowę kompotu zagotować i rozpuścić galaretkę, w drugiej połowie kompotu rozprowadzić budyń. Budyń wlać do kompotu z galaretką i to zagotować na wolnym
ogniu ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia, tylko żeby nie był za zimny.
Należy pamiętać, że galaretka będzie tężeć i jeśli przy ucieraniu budyniu z margaryna dodamy zbyt zimny to w masie mogą powstać grudki.
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, a następnie dodajemy po trochu masy wiśniowej ciągle miksując. Na koniec dodajemy drylowane wiśnie i białka ubite na sztywna pianę delikatnie mieszając łyżką na jednolitą masę.

Krem nadaje się wyśmienicie do przełożenia biszkoptu.