Faworki II (pieczone na oleju)

faworki II

Składniki:

– 3 szklanki mąki;
– 5 żółtka;
– 6 łyżek śmietany;
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia;
– szczypta soli;
– ½ kieliszka octu;
– olej do smażenia;
– cukier puder do posypania;

Wykonanie:

Mąkę przesiać przez sito, dodać żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę, ocet, szczyptę soli i zagniatamy ciasto.
Dokładnie wyrobić i wybić wałkiem, by ciasto się napowietrzyło.
Następnie cienko rozwałkować i pokroić nożem na paski długości ok. 12 cm i szerokości ok. 3 cm.
Naciąć w wzdłuż przez środek, przez powstały otwór przełożyć jeden koniec i przeciągnąć na wylot.
Smażyć przez chwilę po obu stronach na rozgrzanym oleju – na jasnozłoty kolor.
Po usmażeniu faworki ułożyć dla odsączenia na papierowy ręcznik, następnie przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem.