Składniki:
* 4 grube i długie łodygi rabarbaru;
* 3 żółtka;
* ½ kostki masła lub margaryny do pieczenia;
* 3 łyżki cukru pudru;
* 1 szklanka mąki pszennej;
* 1 – 2 łyżki kwaśnej śmietany;
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
Wykonanie:
Rabarbar kroimy na 3 centymetrowe kawałki. Około 2 garście kroimy na bardzo drobną kostkę i odstawiamy na bok do dekoracji.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, białą masę. Dodajemy po kawałku miękki tłuszcz i dalej rozcieramy. Na koniec dodajemy porcjami mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę w takiej ilości by ciasto miało konsystencje bardzo gęstej śmietany.
Tortownicę lub blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Wykładamy ciasto i pieczemy przez ok 10 – 15 minut.
Potem wysuwamy blaszkę i szybko wbijamy kawałki rabarbaru w ciasto „na sztorc”.
Cała „operacja” powinna trwać bardzo krótko, by nie było zakalca.
Pieczemy dalej około 25 minut.
Po upieczeniu i wystygnięciu polewamy ciasto rabarbarowym lukrem.
LUKIER RABARBAROWY:
2 – 3 łyżki cukru pudru mieszamy z 1 łyżeczką gorącej wody, dodać pokrojony w kosteczkę rabarbar – mieszamy i kładziemy na ciasto.
Dzięki temu mamy chrupką, kwaskową glazurę na ciasto.
Przepis jest na średnią blachę lub tortownice o średnicy ok 21 cm.