Potrawka na drobiowych skrzydełkach

Składniki:

2 litr wywaru rosołu drobiowego
(ewentualnie 5 kostek rosołowych rozpuszczonych we wrzątku wody – 2 litr)
– 4 lub 5 skrzydełek drobiowych
– 6 lub 7 łyżek ryżu
– 6 cebul dymki
– 2 jaja
– kawałek świeżego imbiru
– 500 g mieszanki mrożonych warzyw do chińszczyzny
– 4 łyżki oleju
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1/3 płaskiej łyżeczki mielonej czerwonej łagodnej papryki
– szczypta pieprzu
– szczypior

Wykonanie:

Skrzydełka z kurczaka należy podsmażyć na oleju z obu stron. Następnie dodajemy do garnka mieszankę warzyw, posiekana cebulkę, imbir starty na tarce, ryz oraz sos sojowy. Wszystkie składniki podsmażyć przez chwilę. Zalać bulionem. Gotować 25 minut, pod koniec gotowania dodać mielona paprykę, pieprz do smaku oraz sos sojowy. Zdejmując z ognia wlewamy cienkim „strumykiem” ciągle mieszając dokładnie roztrzepane jajka.
Przed podaniem dodać dużo posiekanego szczypioru.

Polecam!