Ciasto biszkoptowe:
6 jaj,
1 szklanka cukru,
1 czubata szklanka mąki,
1 szklanka oleju,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sodki,
1 łyżka kakao.
Wykonać tak jak na biszkopt.
Masa:
1 budyń śmietankowy,
2 szklanki soku z ananasa ( z puszki),
4 łyżki cukru,
1 margaryna – kasia,
2 łyżki cukru pudru.
Polewa:
6 łyżek wody,
6 czubatych łyżeczek cukru,
5 dag masła (ćwierć kostki),
2 płaskie łyżki kakao.
Do dekoracji:
1 puszka ananasa w kawałkach.
(na bazie sok z ananasa wcześniej ugotować budyń do masy)
Wykonanie:
Wykonać biszkopt z podanych składników i piec ok. 40 minut.
Ugotować torebkę budyniu na 2 szklankach soku z ananasa, dodać 3 łyżki cukru.
Utrzeć „kasie” z 3 łyżkami cukru pudru na tzw. „puch” i dodawać po trochu nadal ucierając mikserem ugotowany zimny ananasowy budyń.
Utrzeć dokładnie.
Wystudzony biszkopt przekroić na połowę, nałożyć połowę masy budyniowo – ananasowej, przykryć drugą częścią biszkoptu, a następnie nałożyć drugą część masy budyniowo – ananasowej.
Na wierzch ułożyć ananasy..
Na koniec polać polewą, polewę można zastąpić rozpuszczona gorzka czekolada z dodatkiem odrobiny margaryny.
Przepis na dużą blache!