Przepis na śliwki w occie.
Robi się je aż 3 dni.
I jeden dzień:)
WYKONANIE:
I dzień.
2 kg śliwek( nie tak bardzo dojrzałych,mają być twarde)
1 butelka octu,
3 szklanki wody.
Wodę z octem zagotować i sparzyć w tym śliwki.
Wyjąć do miski i przesypać 2 szklankami cukru.
II dzień.
Przegotować ten sok który puścił ze śliwek i ponownie zalać nim śliwki.
Pozostawić to wszystko na trzeci dzień.
III dzień.
Odlać sok ze śliwek i zagotować go drugi raz.
Śliwki ułożyć w słoikach i zalać je gorącym sokiem.
Odwrócić słoiczki by się zadekowały.
Kolejnego dnia wynieść w ciemne miejsce – najlepiej do piwnicy.
1 butelka octu,
3 szklanki wody.
Wodę z octem zagotować i sparzyć w tym śliwki.
Wyjąć do miski i przesypać 2 szklankami cukru.
Pozostawić to wszystko na trzeci dzień.
Śliwki ułożyć w słoikach i zalać je gorącym sokiem.
Odwrócić słoiczki by się zadekowały.