Sałatka z czerwonych buraczków

 

Składniki:

– ½ kg czerwonych buraczków;
– 4 łyżki oleju;
– 2 łyżki octu;
– ½ łyżki cukru;
– ½ łyżki kminku lub chrzanu;
– sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Buraczki czerwone ugotować.
Po ugotowaniu buraczki pokroić w plasterki, skropić olejem, dobrze wymieszać.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodać kminek lub starty chrzan.
Podawać na zimno do mięs.

 

Sałatka z czerwonych buraczków

Składniki:

  • 3 kg buraków
  • 1 kg cebuli

Zalewa:

  • 0,3 – 0,5 l octu 10%
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 10 sztuk goździków
  • 4-5 liści laurowych
  • 1 l wody

Wykonanie:

Buraki umyć i ugotować. Kiedy już widelec będzie łatwo wchodził, odlać wodę i wystudzić, a następnie obrać za skórki i zetrzeć na dużych oczkach. Z wody, octu i pozostałych przypraw przygotować zalewę. Do gotującej się zalewy wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i gotować 7 minut. Odstawić na chwilę. Buraki wymieszać z zalewą i przełożyć do słoików. Zakręcić słoiki i pasteryzować. Włożyć do garnka z letnią wodą i zagotować. Od momentu zawrzenia gotować 15 minut i wyłączyć zostawiając słoiki do wystygnięcia. Weki odwracamy do góry.

 

 

Dodaj komentarz