Sernik III

 

Ciasto:

1 szklanka cukru;
3 szklanki maki pszennej;
1 kostka margaryny;
2 żółtka;
2 łyżki śmietany;
1 mały proszek do pieczenia;
2 łyżki kakao;


Przesiać mąkę przez siteczko, wsypać cukier, dodać margarynę, żółtka, śmietanę proszek do pieczenia oraz kakao i wygnieść ciasto.
Podzielić ciasto na dwie części.
Połowę tego ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach prosto na blachę do pieczenia.
Na to ciasto kładziemy ukręcona masę serową, a następnie resztę ciasta startego na tarce.
Ciasto przed starciem na blaszkę musi być włożone do lodówki lub do zamrażarki – wtedy lepiej się ściera na tarce.

Masa serowa:

1 kg sera białego – może być trochę więcej;
½ kostki masła;
2 szklanki cukru;
8 jaj – piana na koniec;
½ budyniu śmietankowego;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
zapach dowolny (rumowy lub arakowy):

Wszystkie składniki ucieramy razem, łącznie z serem uprzednio zmielonym przez maszynkę.
Najlepiej utrzeć margarynę z cukrem, dodać żółtka, zmielony ser, proszek do pieczenia, budyń i ubitą na sztywno pianę (delikatnie wmieszać) a na koniec wlać kilka kropel zapachu.

To jest mój ulubiony sernik – najczęściej go piekę:)
Przepis jest na dużą blachę!