Sernik „kolorowy”

 

 

I Ciasto:

2 jaja;
½ szklani cukru pudru;
½ szklanki maki;
¾ łyżeczki proszku do pieczenia;
2 łyżki kisielu w czerwonym kolorze;
½ kostki margaryny;

Margarynę rozpuścić i wystudzić.
Jaja ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem oraz kisiel, a na koniec dodać stopioną margarynę.
Piec ok 20 minut.

II Ciasto:

2 jaja;
½ szklanki cukru pudru;
½ szklanki maki;
¾ łyżeczki proszku do pieczenia;
2 łyżki kakao;
½ kostki margaryny;

Margarynę rozpuścić i wystudzić.
Jaja ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem oraz kakao, a na koniec dodać stopioną margarynę.
Piec ok 20 minut.


Masa serowa:

1 kg sera ( zmielić );
1 i ½ szklanki cukru pudru;
7 jaj;
½ kostki masła ( rozpuścić );
1 budyń waniliowy;
aromat pomarańczowy;

Utrzeć mikserem żółtka z cukrem pudrem, dodać zmielony ser, stopniowo masło, budyń, aromat pomarańczowy.
Na koniec dajemy piane – mieszamy delikatnie.
Mieszamy masę na 2 części.

Następnie:

W obydwu kolorowych ciastach przy pomocy literatki wyciąć po 8 – 10 kółek.
Na dno wyłożyć ciasto różowe a w otwory wkładać krążki brązowe.
Wylać połowę masy serowej.
Następnie położyć ciasto brązowe z krążkami różowymi.
Wylać drugą część masy serowej.
Piec 50 – 60 minut.
Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.