Kurczak w ryżu

 

Składniki:

– 2 lub 3 torebki ryżu;
– 2 cebule;
– 6 – 8 porcji kurczaka (najlepiej udka lub skrzydełka);

Zalewa:

4 szklanki wody;
3 ząbki czosnku;
2 łyżki Vegety;
2 łyżeczki słodkiej papryki;
½ łyżeczki pieprzu;
3 łyżeczki cukru;
4 łyżki ketchupu;
1/3 kostki masła śmietankowego;

Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku i gotować 5 minut.

Wykonanie:

Do naczynia żaroodpornego wsypać 2 lub 3 torebki ryżu na dno naczynia.
Na to 2 cebule pokrojone w kostkę.
Na to ułożyć porcje kurczaka – ich liczba (ilość) uzależniona jest od wielkości naczynia żaroodpornego jakie mamy.
To wszystko zalać zalewamy ciepłą zalewą.
Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika na ok 1,5 ha.

Danie jest proste i smakuje wyśmienicie:)

 

Kurczak w ryżu


 

Zalewa:

4 szklanki wody;
3 ząbki czosnku;
2 łyżki wedety;
2 łyżeczki słodkiej papryki;
½ łyżeczki pieprzu;
3 łyżeczki cukru;
4 łyżki ketchupu;
1/3 kostki masła śmietankowego;

Wszystkie powyższe składniki wkładamy do garnka i gotujemy przez 5 minut.

Dodatkowo:

2 lub 3 torebki ryżu;
2 duże cebule;
ok.6 porcji kurczaka (udka lub skrzydełka)

Wykonanie: 

Do naczynia żaroodpornego wsypać 2 lub 3 torebki ryżu na dno naczynia.
Na ryż (nie gotowany!) kładziemy pokrojone w kostkę 2 duże cebule.
Wykładamy porcje kurczaka (najlepiej udka lub skrzydełka).
To wszystko zalewamy gorąca zalewą przygotowaną wcześniej i wstawiamy do piekarnika na ok. 1,5 godziny.
Ryż „wpije” prawie cały sok z zalewy, a mięso jest bardzo aromatyczne i kruche.

 

Dodaj komentarz