Składniki:
– 2 lub 3 torebki ryżu;
– 2 cebule;
– 6 – 8 porcji kurczaka (najlepiej udka lub skrzydełka);
Zalewa:
4 szklanki wody;
3 ząbki czosnku;
2 łyżki Vegety;
2 łyżeczki słodkiej papryki;
½ łyżeczki pieprzu;
3 łyżeczki cukru;
4 łyżki ketchupu;
1/3 kostki masła śmietankowego;
Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku i gotować 5 minut.
Wykonanie:
Do naczynia żaroodpornego wsypać 2 lub 3 torebki ryżu na dno naczynia.
Na to 2 cebule pokrojone w kostkę.
Na to ułożyć porcje kurczaka – ich liczba (ilość) uzależniona jest od wielkości naczynia żaroodpornego jakie mamy.
To wszystko zalać zalewamy ciepłą zalewą.
Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika na ok 1,5 ha.
Danie jest proste i smakuje wyśmienicie:)