Sos słodko-kwaśny

Składniki:
1 kg marchwi (ugotować w łupinach)
½ kg cebuli
1 kg czerwonej papryki
1 kg gruszek obranych
1 kg jabłek obranych
1 kg kabaczka lub cukinii (obrane tylko ze skórki)
1 kg śliwek
1 kg cukru
listek laurowy
pieprz
2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczkę cynamonu
10 goździków
3 łyżki soli
1 szkl. octu
3 słoiki koncentratu pomidorowego (po 190 ml każdy)
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystko pokroić w kostkę. Zagotować 2 l wody, dodać cukier (może być mniej) i wrzucić pokrojone produkty. Gotować 30 min. Pod koniec gotowania dodać listek laurowy, pieprz, 2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczkę cynamonu, 10 goździków, 3 łyżki soli, 1 szkl. octu. Można też dodać trochę ostrej papryki w proszku. Gotować 10 min. Na koniec dodać 3 słoiki koncentratu pomidorowego. W zimnej wodzie rozprowadzić 3 łyżki mąki ziemniaczanej , dodać do sosu, dokładnie wymieszać i zagotować. Gorące wlać do słoików