Składniki na biszkopt:
– 1 szkl. Cukru;
– 1 szkl. Mąki;
– 5 jaj;
– 2 łyżki oleju;
– 1 łyzeczka proszku;
– szczypta soli;
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli( prędzej sztywnieją), dodać cukier, żółtka, mąkę z proszkiem, na końcu olej.
***
Składniki do masy:
– 4 jaja ( 2 całe i 2 żółtka);
– 1 szklanka cukru pudru;
– 1 masło roślinne;
– 1 kostka margaryny;
– zapach;
Wykonanie:
Jaja ubijamy na parze z cukrem aż będą ciepłe, potem zdejmujemy z pary nadal ubijając aż ostygną.
Jaja należy dobrze ubić.
Ucieramy masło z margaryna i dodajemy kolejno powoli jaja, olejek.
Jaja i olejek można wcześniej połączyć razem i dopiero w takiej postaci dodawać powoli do masła ucieranego z margaryną.
Dobrze utrzeć i gotowe.