Brokułowa „bomba karotenowa”

Składniki:
70 dag brokuła
4 jajka
puszka kukurydzy
10 dag ogórków konserwowych
10 dag marynowanych pieczarek
1/2 pęczka szczypiorku
10 dag pora
sól

Sos:
2 ząbki czosnku
250 ml majonezu
sól, pieprz

Wykonanie:
Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy 5 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w małą kostkę. Kukurydzę osączamy, pieczarki kroimy w kostkę. Szczypiorek i pora myjemy, osączamy i drobno siekamy. Ogórki kroimy w kostkę. Robimy sos: czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i mieszamy z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki, jajka i wszystkie warzywa mieszamy z sosem. Sałatkę wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.