Jabłecznik

Składniki:
1 kostka tłuszczu
1 szklanka cukru
25 dag krupczatki
25 dag mąki tortowej
3 żółtka
2 łyżki śmietany kwaśnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg jabłek

Wykonanie:
Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować i położyć na blaszkę. Drugą schować do zamrażalnika. Zetrzeć 1 kg jabłek. Położyć na rozwałkowane ciasto. Posypać cynamonem i ubitym białkiem z cukrem. Zetrzeć drugą część ciasta na tarce na blaszkę. Piec w 200 stopniach 45 min.

Jabłecznik


Biszkopt:

– 4 jaja
– 4 łyżki maki
– 4 łyżki cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli

Biszkopt robimy tradycyjnym sposobem i pieczemy.

Dodatkowo:

– 1 kg jabłek
– ½ szklanki cukru
– 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
– 3 budynie śmietankowe na ½ litra mleka

– 1 litr wody

Jabłka pokroić w ósemki i zalać 1 litrem wody dodać cukier i kwasek cytrynowy – ugotować. Przestudzone jabłka osączyć i wyłożyć na upieczony biszkopt. Natomiast w 3 szklankach kompotu ugotować budynie i wyłożyć na jabłka gorący.

Masa wiórkowa na wierzch:

– 20 dkg wiórek kokosowych
– 20 dkg masła
– 2 całe jajka
– ½ szklanki cukru

Masło rozpuścić, dodać roztrzepane jajka z cukrem i wiórki – wszystko razem wymieszać. Masę kokosową włożyć na budyń i zapiec całe ciasto jeszcze przez 20 minut.

Przepis jest na dużą blachę!

Dodaj komentarz