„CYCKI” murzynki

Biszkopt:
          
150 g mąki pszennej
100 g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać nadal.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitej masy i dokładnie wymieszać.
Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wym. 20×40 cm.
Piec w temp. 150′ C przez ok. 35 minut.
                                                    

Ciasto makowo-kokosowe:

210 g cukru
3/4 szklanki maku
100 g wiórek kokosowych
6 białek

Białka ubić z cukrem. Wsypać wiórki oraz mak i dokładnie wymieszać.
Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wym. 20×40 cm
Piec w temp. 170′ C przez ok. 40 minut. 

Masa budyniowa:

370 ml mleka  
6 żółtek
1 torebka budyniu waniliowego
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
250 g margaryny – „kasi”

120 ml mleka wymieszać z żółtkami, cukrem, budyniem oraz mąką.
Pozostałe mleko zagotować, wlać mleko z żółtkami i mieszając, zagotować tak jak budyń.
Następnie margarynę utrzeć z ostudzonym budyniem.

Ponadto:

polewa czekoladowa  
2 łyżki masła stopić i zagotować z 4 łyżkami cukru,
3 łyżkami kakao i 4 łyżkami słodkiej śmietany

– 1 słoiczek dżem wiśniowego lub z czarnej porzeczki

– 2 paczki biszkoptów okrągłych

– 200 ml białego słodkiego wina albo inny alkohol

– rodzynki do dekoracji wcześniej sparzone wrzątkiem i namoczone w alkoholu

Wykonanie:

Upiec biszkopt, ciasto makowo-wiórkowe, oraz przygotować masę budyniową według przepisu podanego powyżej.
Ostudzony biszkopt posmarować dżemem wiśniowym. Na wierzch położyć ciasto makowo-kokosowe. Ciasto posmarować masą budyniową, wyrównać.
Na wierzchu masy ułożyć biszkopty namoczone w białym winie albo innym alkoholu.
Połać polewą i udekorować każdy biszkopcik rodzynkami wcześniej sparzonymi we wrzatku, a następnie namoczonymi w alkoholu.

Przepis na dużą blachę!