Śledzie po kaszubsku

sledzie po kaszubsku 
Składniki:

– 0,5 kg płatów śledziowych;
– 0,5 kg pieczarek;
– 2 duże cebule;
– 1 słoik ogórków konserwowych;
– keczup – pikantny;
– przecier pomidorowy;
– 3 łyżki musztardy;
– zielona natka pietruszki – pęczek;

– zalewa, w której wcześniej przez 10 godzin moczymy śledzia (ocet, liść laurowy, pieprz, cukier, woda)

Wykonanie:

Śledzie moczymy na noc w zalewie z octu z przyprawami – według smaku. Po wyjęciu z zalewy, odsączyć i pokroić w duże paski.
Do wysokiej miski wyłożyć keczup ok. 5 łyżek, przecier pomidorowy ok. 4 łyżki, musztardę ok. 3 łyżki, razem wymieszać.
Do tego sosu dodać pokrojone wcześniej w paski ogórki, drobno posiekana pietruszkę, oraz pokrojona w kostkę cebulę. To wszystko razem mieszamy i w razie potrzeby dodać doprawić tak, aby było bardziej pikantne. Należy dodać tez wcześniej pokrojone w plastry pieczarki i podsmażone na oleju (tak by woda wyparowała podczas smażenia). Gdy pieczarki ostygną to dodać je do całości.
Następnie dodać śledzie i wymieszać.
Przykryć i pozostawić na około 30 minut, aby śledzie przeszły danym specyficznym smakiem.
Jest to bardzo dobra potrawa ze śledzia – może być tez traktowana jako sałatka śledziowa o ile śledzie pokroimy na mniejsze kawałki.

Pikantne i pyszne!