Śledzik warstwowy z buraczkami

sledzik z buraczkami


Składniki:

– 6 płatów śledziowych w occie;
– 6 dużych ugotowanych ziemniaków;
– 4 ugotowane średnie buraczki czerwone;
– 1 duża cebula;
– 1 majonez;
– przyprawa typu wegeta;
– pieprz do smaku;

Wykonanie:

Śledzie pokroić w dużą kostkę, cebulę kroimy w małą kosteczkę.
Ostudzone ziemniaki zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach, do drugiej miseczki zetrzyj buraczki czerwone.
Na dnie salaterki ułóż połowę śledzi, na to połowę buraczków, następnie pół cebuli i połowę ziemniaków.
Tę warstwę oprósz pieprzem i posyp wegetą a następnie posmaruj obficie majonezem.
Wkładaj kolejno resztę śledzi, buraków, cebuli i ziemniaków.
Dopraw przyprawą typu wegeta i pieprzem, przykryj warstwą majonezu.
Udekoruj wierzch według własnego uznania.