Lodowiec na herbatnikach

 

lodowiec 1

Składniki:

3 budynie śmietankowe;
1 i ½ szklanki cukru;
1 litra mleka;
6 – 7 łyżek żelatyny rozpuszczonej w ½ szklanki gorącej wody;
1 kostka margaryny „kasia”;
3 – 4 paczki herbatników;
3 serki homogenizowane;
3 galaretki wiśniowe rozpuścić w 1 i 1/2  szklanki gorącej wody;
2 galaretki truskawkowe przygotować wg przepisu na opakowaniu;

Wykonanie:

Z podanych składników czyli: budyniu, cukru i mleka ugotować masę budyniową.
Po wystygnięciu budyniu należy go zmiksować z 1 kostką margaryny „kasi”.
Pod koniec miksowania wlać schłodzona rozpuszczoną żelatynę i dokładnie zmiksować.
Na dużą blachę ułożyć „ciasno” herbatniki.
Następnie nałożyć zmiksowana masę budyniowa z dodatkiem żelatyny.
Na to wylać serki homogenizowane zmiksowane z tężejącą wiśniowa galaretką.
Zanim masa serowo – galaretkowa zastygnie wlać cienkimi strumieniami „kleksy” lub wykonać „wzorki” z galaretki truskawkowej. Wstawić do lodówki to szybko zastygnie i ponownie wylać pozostałą galaretkę truskawkowa na wierzch.
Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Przepis na dużą blachę!!!