Kotlety z mięsa i soi

 

kotlety z miesa i soi

Składniki:

soja – 20 dag;
wołowina – 30 dag;
wieprzowina bez kości – 10 dag;

duża czerstwa bułka – 1 sztuka;
tłuszcz – 1 łyżka;
cebula – 1 sztuka;
jajo – 1 sztuka;
woda lub mleko;
pieprz;
ostra papryka;
majeranek;


Do panierowania i smażenia:

tarta bułka 4 dag;
tłuszcz – 10 dag;

 Wykonanie:

Namoczona poprzedniego dnia soję odcedzić, ugotować w świeżej wodzie.
Pod koniec gotowania posolić.
Odcedzić i jeszcze gorącą przepuścić przez maszynkę razem z mięsem i namoczona wcześniej (w wodzie lub mleku), odciśniętą bułka.
Masę wyrobić z posiekana i usmażoną cebulka, jajem i przyprawami.
Formować owalne, spłaszczone kotlety.
Panierować w tartej bułce i smażyć z obu stron na rumiano.