Pleśniak z rabarbarem

 

Składniki:

* 1 szklanka mąki krupczatki;
* ½ szklanki mąki ziemniaczanej;
* ½ kostki margaryny do pieczenia;
* 3 jaja;
* 1 łyżka cukru pudru;
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
* 1 szklanka cukru;
* szczypta soli;
* 3 – 4 grube łodygi rabarbaru;

Wykonanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Wrzucamy do miski oba rodzaje maki wymieszane z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, żółtkami i miękką margaryną. Wszystko zagniatamy, z ciasta lepimy kulę i wstawiamy ją do lodówki na 1 godzinę.
Rabarbar myjemy i obieramy, kroimy na 2, 3 centymetrowe kawałki. Dwie garście rabarbaru kroimy na drobną kostkę i odstawiamy do dekoracji.
Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywna pianę, po czym dodajemy szklankę cukru i dalej ubijamy przez co najmniej 10 minut na gładka i lśniąca masę.
Tortownice smarujemy tłuszczem i oprószamy bułka tartą.
Wyciągamy ciasto z lodówki. Większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych
oczkach. Na ciasto kładziemy pokrojony rabarbar, a na niego piana z białek.
Przykrywamy pozostałym ciastem.
Pieczemy ok 40 minut.
Upieczone i wystudzone ciasto polewamy lukrem zmieszanym w pokrojona kostkę rabarbarem.

Przepis jest na tortownice o wymiarach ok 21 cm.