Potrawa chińska

 


Składniki:

2 paczki ryżu – ugotować na sypko;

– 2 piersi drobiowe – pokroić w kostkę i podsmażyć;
– 1 papryka czerwona – pokrojona w kostkę i podsmażona;
– 1 szklanka gotowanej marchwi – pokrojonej w kostkę lub plastry;
– 1 puszka ananasów – pokroić w duże kawałki;
– 2 cebule – pokroić w kostkę lub talarki;
– 3 ząbki czosnku – wycisnąć przez „praskę”;
– ½ kieliszka wódki;
– olej do smażenia;

sos:
– sok z ananasów;
– 1 koncentrat pomidorowy;
– 1 szklanka wody;
– 2 łyżki maki ziemniaczanej (można dodać więcej)
– sól, pieprz, cukier – do smaku;
– cytryna lub kwasek cytrynowy

Wykonanie:

Do garnka włożyć wszystkie składniki tj. podsmażone piersi, paprykę, marchew, ananasy, cebule, czosnek, wszystko podlewamy woda oraz wódką i dusimy do miękkości. Dodać koncentrat, przyprawy do smaku (pieprz, sól, cukier). Wlać sok z ananasów rozrobiony z mąka i szklanką zimnej wody. Na koniec duszenia należy dodać kwasek cytrynowy.
Wszystko dusimy mniej więcej 30 minut.

Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.

Smacznego!