Surówka zimowa

 

Składniki:

– ½ małej główki kapusty;
– 1 duża marchew;
– 1 mała pietruszka;
– ½ selera;
– 2 lub 3 pory;
– 2 ogórki kwaszone;
– 1 jabłko;
– 1/3 szklanki majonezu albo śmietany;
– 2 lub 3 łyżki oleju;
– sól, cukier;
– sok z cytryny lub kwasek cytrynowy;

 Wykonanie:

Warzywa umyć, obrać i opłukać.
Kapustę drobno poszatkować, posolić, wymieszać i pozostawić na 15 minut, aby zmiękła.
Marchew i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a pietruszkę i seler na tarce o małych oczkach.
Ogórek pokroić w drobna kostkę lub talarki.
Por pokroić w talarki.
Wszystkie składniki wymieszać razem z kapustą i majonezem, doprawić do smaku solą i cukrem oraz dodać sok z cytryny.