„Zimne nóżki”

zimne nogi


Składniki:

– nóżki wieprzowe 4 sztuki;
– pęczek włoszczyzny (może być mrożona 1 opakowanie);
– cebula 2 sztuki;
– czosnek 2 ząbki;
– czarny pieprz 7 ziarenek;
– ziele angielskie 7 ziarenek;
– ocet ok. 6 łyżek lub sok z cytryny;
– sól do smaku;
– groszek konserwowy 1 puszka;

Wykonanie:


Nóżki oczyścić, opłukać, sparzyć i zalać wodą.
Odgotować same nogi przez ok. 20 – 30 minut aby pozbyć się „złych tłuszczów” i wylewamy ta wodę.
Wlewam nowa, czysta wodę do nóżek i gotuje.
Włoszczyzna oczyścić, opłukać i dodać do nóżek.
Następnie wrzucić obraną i przekrojoną cebulę, obrany czosnek, ziele angielskie i pieprz.
Całość gotować na małym ogniu pod przykryciem 2-3 godziny, aż mięso będzie odchodzić od kości.
Gdy nóżki są miękkie to je wyjąć, natomiast wywar przecedzić (warzywa wyrzucam pozostawiam tylko marchew).
Mięso oddzielić od kości, drobno pokroić, włożyć do czystego garnka.
Zalać przyprawionym wywarem.
(przed zalaniem można wywar sklarować, dodając do niego białko jajka z sokiem z cytryny, potem przecedzić przez sito)
Garnek z wywarem i pokropionym mięsem z nóżek znowu gotuję, wrzucam odcedzony groszek oraz kawałki marchewki.
Po zagotowaniu gdy trochę przestygnie wyłożyć do salaterek.
Naczynia z nóżkami przestudzić, wstawić do lodówki, a kiedy zastygną wyjąć, podawać skropione octem lub sokiem z cytryny.