Zupa pomidorowa

 pomidorowa

składniki:

– 800 g pomidorów;
– 1 cebula;
– 1 litr bulionu lub wywaru z warzyw;
– 2 lub 3 łyżki masła;
– 1 ząbek czosnku;
– sól i pieprz do smaku;
– 1 łyżeczka Vegety;
– 1 szklanka mleka;
– 1 lub 2 łyżki mąki;
– woda;
– makaron świderki – ugotowany;

wykonanie:

Pomidory i cebulę pokroić, dodać masło, podlać wodą ok. 2 szklanki i dusić przez 20 minut.
Następnie przetrzeć przez sito, wlać bulion, doprawić przyprawami i zagotować.
Z mleka, mąki, oraz odrobiny wody przygotować tzw. zasklepkę i zalać cienkim strumieniem gotującą się zupę – ciągle mieszając.
Ponownie zagotować.
Podawać z makaronem świderki lub z ryżem.