Rogaliki II

Składniki:

– 4 – 5 łyżek mleka;
– ok ½ kg maki ( 3 -4 szklanki );
– 2 – 3 żółtka;
– 1 łyżka cukru;
– 1 cukier waniliowy;
– 10 dkg drożdży;
– 25 dkg masła – „Kasia”;
– drylowane wiśnie namoczone w alkoholu, ewentualnie powidła;
– lukier lub cukier puder do dekoracji;

Wykonanie:

Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy resztę składników – wygniatamy ciasto.
Wkładamy ciasto do dużego garnka z zimna woda ( z kranu ) na ok 20 – 30 minut.
W tym czasie ciasto powinno nam wyrosnąć w tej wodzie.
Po czym wyjmujemy ciasto z wody na sito – delikatnie osaczamy.
Następnie ciasto rozwałkować na kilka części.
Każdą część rozwałkować w kształcie koła i potem przeciąć nożem na 8 trójkątów.
Na środku każdego trójkąta umieścić wiśnie, zwinąć w rogaliki i piec piec na złoty kolor.
Rogaliki smarujemy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

LUKIER robimy w następujący sposób:
cukier puder ucieramy z mlekiem, dodajemy troszkę kwasku cytrynowego i do smaku zapach.