Rogaliki I


Składniki:

– 1/2 kg mąki;
– 25 dkg masła;
– 1 cukier waniliowy;
– 10 dkg drożdży;
– 1 łyżka cukru;
– 1 jajko;
– 1 żółtko;
– 8 łyżek mleka;
– 30 dkg margaryny;
– szczypta soli;
– marmolada;

Wykonanie:

Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy resztę składników.
Zagniatamy ciasto, wkładamy ciasto na 1 godzinę.
Następnie ciasto wyrobić i podzielić na 8 części.
Każdą część rozwałkować w kształcie koła i potem przeciąć nożem na 8 trójkątów.
Na środku każdego trójkąta umieścić trochę marmolady, zwinąć i piec.
Gorące rogaliki smarujemy lukrem.

LUKIER robimy w następujący sposób:
cukier puder ucieramy z mlekiem, dodajemy troszkę kwasku cytrynowego i do smaku zapach.