Sałatka z tuńczyka II (warstwowa)

 

Składniki:

1/3 słoika ogórków konserwowych
(pokroić w gruba kostkę)
– 2 torebki ryżu
(ugotowanego)
– 1 duża cebula
(pokroić w drobna kostkę)
– 4 jaja na ugotowane twardo
(pokroić w kostkę – troszkę posypać solą i pieprzem)
– 1 lub 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
(wyłożyć na siteczko i odcisnąć sok)
– 1 puszka kukurydzy
(wyłożyć na sitko i odsączyć)
– 1 słoik keczupu
(najlepiej włocławski – pikantny)
– 1 słoik majonezu
(najlepiej firmy ocetix – najbardziej mi smakuje)

Wykonanie:

Wszystkie składniki przygotować wcześniej.
Nie mieszać składników!
Poszczególne składniki należy układać warstwami w dużej szklanej przezroczystej salaterce. W następującej kolejności:
* ogórki konserwowe – wszystkie;
* ryż – ½ torebki;
* keczup – smarujemy na powierzchni, ale nie za wiele;
* cebula – wszystko;
* ryż – ½ torebki;
* majonez – smarujemy na powierzchni, ale nie za dużo;
* jaja – wszystkie;
* ryż – ½ torebki;
* keczup – nie za wiele;
* tuńczyk w sosie własnym – wszystko;
* ryż – ½ torebki;
* majonez – dajemy trochę więcej, ponieważ robimy taka „pierzynkę”;
* kukurydza – na wierzch, stanowi również element dekoracyjny.

Sałatka jest najlepsza, gdy postoi przynajmniej z 5 godzin w lodówce.
Można postawić całą salaterkę na stole wtedy widać „efekt” warstw – o to tu chodzi!
Ale ja często też miesza określoną porcję tuż przed podaniem na stół.

Naprawdę pyszna !