Sos grzybowy

sos grzybowy

Składniki:

– 1 kilogram grzybów – mogą być mrożone;
– 1 szklanka wody lub bulionu;
– 1 średnia cebula;
– natka pietruszki;
– śmietana;
– sól, pieprz, Vegeta;
– łyżka masła lub oliwy;

Wykonanie:

Cebulę należy pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni na maśle lub oliwie. W międzyczasie przebieramy grzyby i kroimy je ( grzyby się skurczą podczas smażenia). Kiedy cebulka się już zrumieni, to dorzucamy do niej grzyby, a także dolewamy pół szklanki wody. Całość przykrywamy i gotujemy pół godziny często mieszając i ewentualnie uzupełniając braki wody.
Po około 30 minutach odkrywamy patelnię i pozwalamy wodzie spokojnie odparować. Gdy już na patelni pozostanie niewielka ilość wody, to do sosu dorzucamy posiekaną natkę pietruszki, dosalamy i dodajemy pieprz i Vegetę.
Na sam koniec całość zabielamy śmietaną, gdyby sos był za rzadki to zawsze możemy zmieszać trochę śmietany z mąką i w ten sposób go zagęścić.