Udka drobiowe inaczej

Składniki:

udka ok. 6 porcji;
1 paczka przyprawy do drobiu
0,5 kg. pieczarek;
1 paczka rodzynek;
tłuszcze;
3 jaja;
bułka tarta;
5 łyżek śmietany;
1 cebula;
1 duża marchew;
sól, pieprz, papryka – do smaku;
woda;

Wykonanie:

Udka natrzeć solą, pieprzem i papryką, obtoczyć w przyprawie do kurczaka, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na dobrze rozgrzanym oleju smażymy po obu stronach do zrumienienia.
Do garnka kładziemy na dno pokrojona w plastry marchew, na nią kładziemy udka i dodajemy tłuszcz od poprzedniego smażenia. Na marchew i udka kładziemy pieczarki pokrojone plastry, rodzynki, śmietanę i cebulę pokrojona w talarki lub kostkę. Podlewamy przegotowana gorącą woda i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy szczyptę soli, pieprzu i papryki.

Świetnie smakuje zarówno z ryżem jak i z piure.