Parówki po meksykańsku

 

 

Składniki:

– parówki po 2 na osobę;
– 1 lub 2 czerwone papryki;

– 1 duża puszka czerwonej fasoli;
– 1 duża puszka kukurydzy;
– 1 mały koncentrat pomidorowy;
– 1/2 łyżeczki sproszkowanej papryki;
– 1/3 łyżeczki sproszkowanej chilii;
– pieprz i sól;
– olej do smażenia;
– troszkę wody ok. 3 łyżki;

Wykonanie:

Oczyszczona, pokrojoną w kostkę paprykę podsmażyć na oleju. Dodać osaczoną fasolę i kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy wymieszany z trzema łyżkami wody. Doprawić do smaku, według uznania chilii i soli, papryki i pieprzu. Dodać przekrojone w poprzek, w krzyżyki lub w plastry parówki, obsmażone wcześniej na oleju. Poddusić do miękkości z ok. 5 – 10 minut i wyłożyć na talerze najpierw parówki a potem obok ten farsz.
Można podawać z ryżem albo najlepiej ze świeżą bułeczką.