Filety rybne po grecku

ryba po grecku

 

składniki:

filety z ryby – ok 70 dag;
mąka;
olej;
marchew – 9 dag;
seler – 6 dag;
pietruszka – 6 dag;
cebula – 10 dag;
koncentrat pomidorowy – 6 dag;
ocet;
olej do smażenia;
sól;
cukier;
cytryna lub kwasek cytrynowy;
pieprz mielony;
papryka mielona;

wykonanie:

Mrożone filety rybne rozmrozić, opłukać i odcisnąć z wody.
Pokroić na porcje, skropić sokiem z cytryny, pozostawić na pół godziny.
Następnie osolić, poruszyć pieprzem i mąką.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Warzywa oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce, cebule natomiast pokroić w talarki.
Wszystkie warzywa wkładamy do rondla na rozgrzany tłuszcz i zasmażyć.
Podlać odrobina wody ok 2 – 3 łyżki, osolić i dusić do miękkości.
Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, pieprzem i papryką.
Sos powinien być gęsty o smaku słodko kwaśnym.
Na podłużnym półmisku wyłożyć warzywa, na nich ułożyć rybę oblać tym gęstym sosem warzywnym.
Można podawać na gorąco lub na zimno.