Lodowiec na krakersach

 

lodowiec 2

Składniki:

3 budynie waniliowe;
1 szklanki cukru;
1 litra mleka;
1 żółtko;
½ szklanki cukru pudru;
7 – 8 łyżek żelatyny rozpuszczonej w ½ szklanki gorącej wody;
1 kostka margaryny „kasia”;
2 – 3 paczki krakersów;
2 serki homogenizowane;
2 galaretki wiśniowe rozpuścić w 1 szklance gorącej wody;
2 galaretki jeżynowe przygotować wg przepisu na opakowaniu
;

Wykonanie:

Z podanych składników czyli: budyniu, cukru i mleka ugotować masę budyniową.
Margarynę zmiksować na pulchna masę z cukrem pudrem oraz żółtkiem, dalej dodać zimny budyń.
Pod koniec miksowania wlać schłodzoną rozpuszczoną żelatynę i dokładnie rozprowadzić mikserem.
Na dużą blachę ułożyć „ciasno” krakersy.
Następnie nałożyć zmiksowana masę budyniowa.
Na to ułożyć ponownie krakersy.
Na krakersy wylać serki homogenizowane zmiksowane z tężejącą wiśniowa galaretką.
Wstawić do lodówki to szybko zastygnie.
Na wierzch wylać galaretkę jeżynową.
Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

 

Przepis na dużą blachę!!!