Pasztet wg Reni

pasztet

Składniki:

– 50dag surowego boczku;
– po 30 dag różnych mięs: karczku, wołowiny i np piersi z indyka;
– 30 dag wątróbek drobiowych;
– 5 suszonych grzybów;
– 2-3 cebule;
– 6 jaj;
– 2 liście laurowe;
– ziele angielskie;
– wegeta lub kucharek;
– gałka muszkatołowa;
– sól i pieprz;
– czosnek;
– 2 czerstwe bułki;
– 2 foremki aluminiowe keksowe wysmarowane tłuszczem i posypane bułka tartą;

Wykonanie:

Do garnka włożyć mięsa i boczek, liście, pieprz, grzyby, wszystko oprócz wątróbek.
Wątróbki wkładamy dopiero na 5-7 minut przed zakończeniem gotowania, gdy wszystko jest miękkie.
Mięsa wyjąc (wszystko) ostudzić i 3 razy przemielić przez maszynkę.
Doprawić do smaku, dodać całe jajka i bułki wcześniej namoczone w wywarze.
Wszystko dobrze wyrobić ręką i można jeszcze dodać czosnek (przeciśnięty przez praskę) oraz jak ktoś lubi można dodać natkę pietruszki (np. zamrożoną albo świeżą).
Po dokładnym wyrobieniu, farsz wkładamy do foremek aluminiowych i pieczesz tak przez godzinę w piekarniku.
Góra musi być spieczona i boki lekka odchodzić od foremki – wtedy piekarnik wyłączyć.
Pasztet można kroić po wystygnięciu i jeść na chlebie z np. chrzanem, keczupem, musztardą.