Pierogi wg Reni

pierogi


Składniki na ciasto pierogowe:

– 3-4 szklanki maki pszennej (najlepsza tortowa );
– 1 jajko surowe;
– ciut soli mniej niż 1/2 łyżeczki;
– 3-4 łyżki oleju słonecznikowego;
– 1 szklanka mocno ciepłej wody ale nie wrzątek;

Z podanych składników zagniatasz ciasto.

Składniki na farsz pierogowy:

– 0,5 kg kapusty kiszonej lub więcej;
– ok 1 kg albo mniej pieczarek;
– 2-3 cebule;
– pieprz;
– listek laurowy;
– 1-2 kostka grzybowa z knora;
– suszone grzyby (trzemy na tarce);

Wykonanie:

Kapustę kiszoną ugotować, odcedzić, ostudzić i zmielić w maszynce eklektycznej.
Na patelnie wlać olej słonecznikowy i pokrojoną cebule w kostkę (jak się usmaży – zeszkli) to zdejmuje na talerz a na patelnie dajemy pokrojone pieczarki i też je podduszamy i razem mieszam z cebulą i tak by nie było soków jak ostygną to tez przepuszczam przez maszynkę i dodajemy trochę zupy z kostki grzybowej lub borowikowej tylko bez makaronu i trochę ścieramy na tarce suszonych grzybów (jak nie ma to niekoniecznie)
Wszystko mieszasz w misce i smakujemy jak czegoś brak to dodajemy soli lub pieprzu.

Ciasto zrobione wcześniej rozwałkowujemy, wykrawamy np. szklanka „koła” do każdej porcji wkładamy trochę farszu, zlepiamy (tradycyjnie – tak jak pierogi).
Zrobione pierogi wrzucamy gotujemy w osolonej wodzie i gotowe 🙂