Składniki:
- 4 dzwonka łososia
- 2 łyżki soku z cytryny
- pęczek koperku
- łyżka suszonego oregano
- łyżka suszonej bazylii
- 5 łyżek oliwy
- 6 dag masła
- sól
- biały pieprz
Wykonanie:
Dzwonka łososia oczyścić z łusek, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Koperek opłukać, osuszyć, posiekać. Rybę posypać koperkiem i ziołami, polać oliwą, przykryć, wstawić do lodówki na 2 godziny (w tym czasie kilka razy ją obrócić). Następnie osączyć z marynaty, przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika. Piec z każdej strony 6-8 minut. Rybę obłożyć kawałkami masła i przybrać koperkiem.
Podawać z ryżem.