Pieczony łosoś w ziołach

Składniki:

  • 4 dzwonka łososia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pęczek koperku
  • łyżka suszonego oregano
  • łyżka suszonej bazylii
  • 5 łyżek oliwy
  • 6 dag masła
  • sól
  • biały pieprz

Wykonanie:

Dzwonka łososia oczyścić z łusek, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Koperek opłukać, osuszyć, posiekać. Rybę posypać koperkiem i ziołami, polać oliwą, przykryć, wstawić do lodówki na 2 godziny (w tym czasie kilka razy ją obrócić). Następnie osączyć z marynaty, przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika. Piec z każdej strony 6-8 minut. Rybę obłożyć kawałkami masła i przybrać koperkiem.
Podawać z ryżem.